ناصرالدین شاه و غذای محبوبش، کباب

3033

یکی از محبوب ترین غذاهای ایرانی که جایگاه ویژه ای در دل همه‌ی ما دارد، کباب است که ما معمولا آن را با نام چلو کباب می شناسیم. اصلا امکان ندارد که کسی ایرانی باشد و یا نه اصلا کسی خارجی باشد و به ایران سفری داشته باشد و حتی برای یک بار هم که شده، چلوکباب آن هم در طعم‌های مختلف را نخورده باشد! کباب وچلوکباب که تنها فرقش با کباب، برنج آب‌کش شده و یا حتی کته دمی است که با آن خورده می شود و از غذاهای ملی ایران حتی در زمان قاجاریان بوده است. البته این بدین معنی نیست که قبلا این غذا در ایران پخته نمی شده است اما به هر حال در دوره‌ی قاجارها بود که این غذا جای خودش را در غذاخوری‌های کوچه و بازار و سفره‌ی خانواده‌های ایرانی باز کرد. اساسا کباب از تکه‌های گوشت حیوانات که بر روی آتش پخته می شود، تهیه می‌شود. با همین یک خط می توانیم بگوییم که خالق کباب به همین فرمول راحت و آسان، انسان‌های اولیه بوده‌اند. اما در ادامه‌ی مسیر پیشرفت غذاهای مورد مصرف و دلخواه بشر، ایرانی‌ها توانسته‌اند تا به فرمولی سرشارتر و بهتر در زمینه ی پخت و طبخ این غذا برسند. اگر کلمه کباب را جستجو کنید، نتایج جالبی را خواهید دید. جالب‌ترین این نتیجه‌ها، توصیف اروپایی‌هایی است که در زمان قاجار در سفرشان به ایران از کباب ایرانی می گویند، آن ها می گویند که ایرانی‌ها پلو را به همراه مقداری گوشت تازه و طعم‌دار شده به همراه ادویه‌های مختلف بر روی آتش می‌پزند و چنان خوشمزه می‌پزند که آن را با دست می خورند. حتی شخص اول مملکت و مقام شاهنشاهی محمد خان قاجار به غذاهایی همچون کباب بره، مرغ و گوسفند به همراه چلو علاقه‌ی بسیار زیادی داشته است. یکی از به نام‌ترین نویسندگان دوره‌ی قاجار که میرزا محمدرضا معتمدالکتاب نام داشت در یکی از کتاب های خود نوشته است: ناصرالدین شاه قاجار که یکی از اصالت‌هایش قفقازی هم بوده، به آشپز دربار دستور داده بود، که نوعی کباب مخصوص قفقازی بپزد. این آشپز هم بعدا با اعمال برخی از تغییرات در مزه و طعم و همچنین شکل گوشت کبابی، کباب ایرانی را به وجود می آورد. این کباب آن قدر به سرعت معروف و محبوب شد که نه تنها مردم کوچه و بازار بلکه در گوشه گوشه‌ی تهران و دیگر شهرهای ایران غذاخوری هایی که این غذا را طبخ می کردند، پدید آمدند. تا مدت ها هم بانوان امکان حضور در کبابی هایی که فقط مردها اجازه ی ورود به آن را داشتند، را نداشتند. بالاخره فردی به نام عباس شمشیری کبابی را افتتاح کرد که بانوان هم در آن امکان حضور داشتند. در گذشته این غذا را خیلی ساده کباب می‌کرده و در انتها بر‌روی آن مقداری نمک و یا فلفل و گاهی هم سماق برای کم کردن چربی بر روی آن می ریخته‌اند اما امروزه از قبل گوشت‌ها را به شیوه های مختلف می برند و در مواد مختلف مزه‌دار می‌کنند. انواع کباب‌های مختلف مثل کباب برگ، کوبیده، بختیاری، با استخوان و یا بی‌استخوان، شیشلیک و بسیاری از انواع مختلف این غذا تا به حال به وجود آمده است. در کنار کباب هم علاوه بر نان و یا پلوهای ساده و زعفرانی مختلف می‌توان انواع دسرها و مخلفاتی همچون: رب انار، ماست چکیده و یا ساده، ترشی های مختلف، سبزی ها و مخصوصا ریحون، جعفری و پیاز ساتوری شده و بسیاری از خوشمزه جات دیگر در کنارش صرف کرد.

مطالب مرتبط