برنج خوب را بشناسیم

1467

این روزها تشخیص برنج خوب سخت است! به دلیل وجود برنج صنعتی، قبل از کیفیت برنج، کشف اصالت آن مهم‌تر است. وقتی برای خرید به فروشگاه‌های اینترنتی یا حقیقی سری می‌زنیم با گروهی از نشان‌ها و برندهای متنوع تجاری روبرو می‌شویم، که باید از خود بپرسیم کدام برنج مرغوب‌تر است؟ شاید اولین قدم برای انتخاب، تجربه‌ای است که از خرید قبلی بدست آورده‌ایم و الان دنبال برنجی هستیم که خوب قد بکشد، دون باشد و به هم نچسبد و البته عطر و بویی هوس انگیزی به راه بیندازد. نکته دیگر قیمت برنج است که با این اوضاع اقتصادی و دخل و خرج در هم پیچیدمان نسبت به کیفیت در اولیت است. برنج ایرانی بخریم یا خارجی؟ قطعا که برنج ایرانی باکیفیت و ممتاز است اما قیمت برنج خارجی به مراتب ارزان‌تر است و به همین دلیل بعضی‌ها برنج هندی و پاکستانی می‌خرند که حتی نوع کم‌کیفیت آن خوب قد می‌کشد و دون می‌شود و هر آشپز تازه‌کاری هم از عهده پخت آن بر می‌آید. اما بیشتر این نوع برنج‌های هندی و پاکستانی که در بازار موجود است، از نوع برنج خوب و مرغوب نیست و طعم و مزه خوبی ندارد. اگر برنج غذای روزانه و پایه خانواده نباشد ماکارونی جایگزین بهتری نسبت به بعضی از این برنج‌های خارجی است. قد و بالا یا عطر و طعم؟ برنج هندی را به خاطر قیمت پایین و قد کشیدنش می‌خرند. ولی برای ارزان‌تر تمام شدن می‌توانیم از نیم‌دانه و سرلاشه ایرانی برای مصرف روزانه استفاده کرد که طعم و ارزش غذایی خوبی دارند. برای مهمان-ها برنجی بخریم که ایرانی باشد، خوب قد بکشد و ری خوبی داشته باشد و اگر عطر و بویش کم بود با ترفندهای مختلف آشپزی به غذایتان بوی و طعم خاص دهید. کبابی‌ها غالباً از برنج صدری استفاده می‌کنند که خوش قد و بالا می‌شود اما عطر و بوی زیادی ندارد ولی با بوی کباب، روغن حیوانی و کره و امثالهم چلوکباب، رنگ و بو و مزه‌ای پیدا می‌کند که برنج در آن تاثیری ندارد. برای تشخیص میزان عطر و بوی برنج، مقداری از آن را میان دو کف دست قرار دهیم و در آن بدمیم. از مقدار بوی عطری که به مشاممان می‌رسد می‌توانیم آن را تشخیص دهیم. برنج تازه یا کهنه؟ ظاهر برنج حتی قبل از پخت هم مهم است. اگر برنجی می‌خواهیم که خوب ری کند، باید برنجی تهیه کنیم که تازه نباشد. برنج تازه، رطوبت دارد و هنگام پخت ری نمی‌کند و حجیم نمی‌شود. ولی اگر عطر و طعم خاص برنج تازه را دوست دارید مصرف آن اشکالی ندارد. برنج تازه و کهنه را براحتی می توانیم تشخیص دهیم. برنج کهنه، سخت و سفت است و می‌توانیم با اجازه فروشنده چند دانه از آن را زیر داندان بشکنید تا سفتی و سختی آن را بفهمیم. نشانه دیگر برنج کهنه این است که تیره‌تر از تازه آن است و هرچه تیره‌تر باشد کهنه‌تر است. کشت‌اول یا کشت‌دوم؟ برنج کشت‌دوم عطر و بوی بیشتری نسبت به برنج کشت‌اول دارد. اصولا کشت‌اول برنج در فرودین ماه انجام می‌شود و برداشت آن در مرداد ماه است. برخی از کشاورزان بعد از کشت اول زمین را برای نشاء دوم و کشت بعدی آماده می کنند. کشت‌دوم نسبت به کشت‌اول بیشتر زمان می‌برد و برخی اعتقاد دارند که به دلیل استفاده از باران پاییزی و آفتاب آن، برنج کشت‌دوم عطر و طعم بیشتر و همچنین از سلامت بالاتری برخوردار است. البته کشت دوم، کم است و قیمت آن نسبت به کشت اول بیشتر است.

مطالب مرتبط